Outplacement voor werknemers (Werkloos, Werkloosheidsdienst, Werknemersorganisatie, Arbeid, Werknemer) - Rechtenverkenner
Naar inhoud [ Uw postcode: Federaal niveau ]
Rechtenverkenner Uw postcode invoeren Druk deze pagina af
 

Outplacement voor werknemers

Een fout gevonden?
Klik hier en laat het
ons wetenOmschrijving

Bent u ontslagen of hebt u zelf ontslag genomen? Dan hebt u in sommige gevallen recht op outplacementbegeleiding. Dat houdt in dat een gespecialiseerde dienstverlener u helpt om snel een nieuwe baan te vinden of met een zelfstandige activiteit te beginnen. De hulp kan bestaan uit psychologische begeleiding, sollicitatietraining, analyse van uw sterktes en zwaktes, administratieve hulp bij het invullen van papieren...

Voorwaarden

Om recht te hebben op outplacement, moet u voldoen aan deze twee voorwaarden:
 • u bent niet ontslagen om een dringende reden
 • u hebt een opzeggingstermijn of opzeggingsvergoeding van minstens 30 weken, wat ook uw leeftijd is
Bedraagt uw opzeggingstermijn of opzeggingsvergoeding minder dan 30 weken? Dan hebt u alleen recht op outplacementbegeleiding als:
 • u werkte in de priv├ęsector
 • u wordt onvrijwillig ontslagen, maar niet om dringende redenen
 • u bent minstens 45 jaar oud
 • u hebt minstens 1 jaar ononderbroken bij de betrokken werkgever gewerkt
 • u hebt de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt

Als werknemer bent u verplicht om op het aanbod van outplacement in te gaan, anders kan u uw recht op een werkloosheidsuitkering verliezen.

Een werkgever kan ook op vrijwillige basis outplacement aanbieden aan ontslagen werknemers die jonger zijn dan 45 jaar. In dat geval bent u niet verplicht om op het aanbod in te gaan.

Aanvragen


Waar?

RVA

Hoe?

De werkgever moet de outplacementbegeleiding aanbieden aan de ontslagen werknemers via een aangetekende brief. De werknemers hebben 1 maand de tijd om op dat aanbod in te gaan.

Als uw werkgever geen outplacementbegeleiding aangeboden heeft terwijl dat wel verplicht was, dan kan u hem in gebreke stellen en aankloppen bij de RVA. U krijgt van de RVA dan een outplacementcheque. Met die cheque kan u naar een outplacementbureau gaan om de begeleiding te volgen.

Bedrag?

De outplacementbegeleiding is gratis.

Meebrengen

  Bijkomende informatie

  RVA - Outplacement

  Contacteer  Raadpleeg ook de volgende rechten:

  Laatste update fiche: 19/07/2019.