Kinderbijslag/Groeipakket - Kleutertoeslag (Kinderbijslag, Kinderen, Gezinnen, Kinderbijslagfonds) - Rechtenverkenner
Naar inhoud [ Uw postcode: Federaal niveau ]
Rechtenverkenner Uw postcode invoeren Druk deze pagina af
 

Kinderbijslag/Groeipakket - Kleutertoeslag

Een fout gevonden?
Klik hier en laat het
ons wetenOmschrijving

De kleutertoeslag is een extra toeslag uit het Groeipakket die kinderen van 3 en 4 jaar kunnen krijgen als ze naar het Nederlandstalig kleuteronderwijs in Vlaanderen of Brusser gaan.

Voorwaarden

 • kleutertoeslag voor 3-jarige kleuters:
  • het kind wordt 3 jaar op of na 1 januari
  • het kind is uiterlijk op 3 jaar en twee maanden ingeschreven in de Nederlandstalige kleuterschool
 • kleutertoeslag voor 4-jarige kleuters:
  • het kind wordt 4 jaar op of na 1 januari
  • het kind blijft ingeschreven in de Nederlandstalige kleuterschool
  • er is bewijs van voldoende aanwezigheid (150 halve schooldagen in de eerste kleuterklas of 185 halve schooldagen in de tweede kleuterklas) in een betrokken schooljaar.

   Let op: Wie 4 jaar wordt in 2019 krijgt op basis van de inschrijving de toeslag. Vanaf 2020 is het voor 4-jarigen niet meer voldoende om alleen in te schrijven. Dan wordt ook het aantal dagen aanwezigheid bekeken.

Aanvragen


Waar?

Via uw uitbetaler van het Groeipakket.

Hoe?

U ontvangt de kleutertoeslag automatisch, zodra uw kind 3 of 4 jaar geworden is en de uitbetaler over de juiste gegevens van de kleuterschool beschikt om na te gaan of uw kind aan de voorwaarden voldoet:

 • voor kinderen van 3 jaar is dit zodra het kind 3 jaar geworden is en de uitbetaler over de informatie beschikt dat uw kind in een kleuterklas is ingeschreven
 • voor kinderen van 4 jaar is dit zodra het kind 4 jaar geworden is en de uitbetaler over de inschrijving en de aanwezigheden in de kleuterschool beschikt (150 halve schooldagen in de eerste kleuterklas of 185 halve schooldagen in de tweede kleuterklas).

Woont u in Brussel, WalloniĆ«, de Duitstalige Gemeenschap of een land van de EU en gaat uw kind naar de Nederlandstalige kleuterschool in Vlaanderen of Brussel, dan kunt u de kleutertoeslag ook zelf aanvragen bij een uitbetaler naar keuze in Vlaanderen. Dit gaat sneller. Maar u kunt ook wachten tot Fons (de publieke uitbetaler) de gegevens heeft ontvangen en u automatisch uitbetaalt. 

Volg uw Groeipakket op via Mijn Groeipakket. Aanmelden kan met eID, federaal token, its me, sms code of mobiele app.

Geen idee van welke uitbetaler u het Groeipakket ontvangt? Kijk het snel na via de online tool. Dit kan enkel met het Rijksregisternummer van de ouder die het Groeipakket ontvangt. 

Bedrag?

Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvang u 132,60 euro extra per jaar.

Meebrengen


Bijkomende informatie


Contacteer


Raadpleeg ook de volgende rechten:

Laatste update fiche: 23/07/2019.